Historien

Det er for to trofæer – den ene 71 cm høj og den anden 45,7 cm – at verdens stærkeste hold skal dyste i Danmark 2021.

Thomas Cup, den ældste og den største af de to, er den flotte pris, der uddeles til verdensmesterskaberne for mænd. Fremstillet af Atkin Bros of London, består det sølvforgyldte trofæ af en kop på en sokkel med figuren af en spiller oven på låget. Dens navn ærer Sir George Thomas, den legendariske grundlægger-præsident for Det Internationale Badmintonforbund (nu BWF), som var opsat på, at badminton skulle have sin egen version af Davis Cuppen i tennis.

Thomas Cup er nået langt – men det fik ikke en lovende start. Kort efter Sir George foreslog ideen om et internationalt herreholdsmesterskab i 1939 (kun fem år efter IBF blev grundlagt), brød Anden Verdenskrig ud. Planen blev dog ikke skrinlagt, og i 1946, ved rådets første generalforsamling siden 1940, var mændenes mesterskab planlagt til 1948-49.

Nationer blev opdelt i fire zoner: Panamerikansk, asiatisk (øst og vest), Australien og europæisk. Konkurrencen skulle afholdes en gang om tre år, formatet bestod af bedst af ni-kampe: fem singler og fire doubler. I den første finale vandt Malaysia Danmark med 8-1. Sir George overrakte trofæet til den vindende kaptajn Lim Chuan Geok.

Thomas Cup ville fortsætte med at se mange flere berømte kampe. Malaya fejede de første tre udgaver, men i 1957-58 ville det være Indonesien, der rejste sig som en føniks, og decimerede alle udfordrere i de næste to årtier. Den eneste afbrydelse af dets regeringstid var i 1966-67-udgaven, da Malaysia blev tildelt uafgjort på grund af tilskuerproblemer i finalen i Jakarta. Der blev foretaget ændringer i formatet kort efter. Indtil 1966-67 skulle vinderne af mellemzonerne spille mod de forsvarende mestre i finalen i ‘Challenge Round’ om trofæet, men efter det år blev Challenge Round afskaffet.

Kinas ankomst til den internationale fold i begyndelsen af 1980’erne gav endnu et twist. På trods af deres begrænsede internationale eksponering indtil da, beviste kineserne, at de allerede var verdens-beatere. Finalen mod indehaverne Indonesien skulle vise sig at blive et af de mest medrivende møder nogensinde: 5-4 til Kina på deres debut, med Han Jian som stjerne i begivenheden ved at slå den tredobbelte All England-mester Liem Swie King 15 -12 11-15 17-14. Ved den næste udgave (1984) blev der gennemført to væsentlige ændringer: Thomas Cup skulle afvikles samtidig med Uber Cup hvert andet år i stedet for tre, og uafgjorte kampe ville blive udkæmpet over fem kampe i stedet for ni. Flere ændringer i kvalifikationsformatet vil blive foretaget i efterfølgende udgaver.

Samlet set fører Indonesien med 13 titler; Kina er nummer to med 9. Kraftcentrene led et chokeret semifinalenederlag i 2014-udgaven til Japan, som tog deres første titel nogensinde, da de slog Malaysia i en spændende finale i New Delhi. Ved den sidste udgave, i 2016 (Kunshan), faldt kineserne i kvartfinalen til Korea, som til gengæld tabte til Indonesien. Danmark, efter at have slået de forsvarende mestre Japan i kvartfinalen og Malaysia i semifinalen, fuldendte deres eventyrløb og vinder trofæet med et 3-2 resultat over Indonesien. Der blev skrevet historie i 2016, hvor danskerne blev det første ikke-asiatiske hold, der vandt Thomas Cuppen.

Verdensmesterskaberne for kvinders hold blev foreslået i 1950 af Englands store førkrigsspiller Betty Uber (støttet af New Zealands Nancy Fleming), og kom til sidst til i 1956-57. Trofæet, der er doneret og designet af Betty Uber, består af en kvindelig spiller på en drejelig globus, monteret på en sokkel, og er lavet af Londons sølvsmede Mappin og Webb. Formatet bestod i dets tidlige år af tre singler og fire doubler; fra 1984 og fremefter blev antallet af kampe pr. uafgjort reduceret til tre singler og to doubler, svarende til Thomas Cuppen.

Selvom der er ligheder mellem de to mesterskaber, var der forskel på de tidlige dominansmønstre. USA, ledet af sådanne trofaste som Judy og Sue Devlin og Margaret Varner, tog et hattrick af titler i de første tre udgaver fra 1956-57. Magtbalancen skiftede derefter til Asien med en 5-2 sejr til Japan i finalen i en fængslende finale mod USA i 1966. Japan vandt derefter fire af de næste fem udgaver; den eneste indgriber er Indonesien (1974-75).
Kina ankom med et brag i 1984 og har vundet det hver gang bortset fra 4 gange.
Mens 2014-udgaven gjorde det muligt for de 16 bedste hold baseret på holdrangeringer at blive udvalgt til finalen, så 2016 hold kvalificere sig baseret på deres præstationer i de kontinentale holdmesterskaber. Alle fem kontinentale vindere, udover semifinalister fra Asien og Europa, og værterne og de forsvarende mestre, vil automatisk kvalificere sig. Resten af de 16 pladser vil blive taget af hold i henhold til deres holdrangering (kumulativ verdensrangering af deres top tre singler og top to doubler). Det samme system er blevet fastholdt for 2018-udgaven.

Thomas Cup-vindere